’Valhalla – balladen om Balder’ – Folketeatret

‘Valhalla – balladen om Balder’: Musicalforestillingen ‘Valhalla – balladen om Balder’ af Sigurd Barrett, der baserer sig på Hennings Kures og Peter Madsens tegneserie af samme navn, havde premiere på Folketeatret i midten af september. ’Valhalla’ blev for mig en musikalsk oplevelse i et legende, underholdende, barskt, mørkt og lyst samt magisk univers – en eventyrlig verden du nødigt bør lade din barneglæde forpasse.

Valhalla

© Folketeatret 2013, Tegning: Peter Madsen

Endnu en gang finder jeg mig selv siddende med blikket mod en verden præget af gudekræfter, uhygge, kærlighed, stærke farver og ikke mindst overvældende stemmer. I stykket ’Valhalla’ er jeg tilbage i den nordiske mytologis mytiske, mystiske og fagre verden i fortællingen om brødrene Høder og Balder. Det er en fortælling om broderskab, jalousi og kærlighed som udspiller og udfolder sig foran mig i et lyshav af skærende smukke stemmer.

I Valhalla møder vi de nordiske guders øverste guddom Odin, Odins kone og gud for den fri natur Frigg, Bifrosts vogter og gud for sollyset Heimdal, krigsguden Tor, den stærke og smukke Balder, Balders blinde bror Høder samt den evigt forhadte og udskældte Loke. Her lurer faren altid lige om hjørnet, om det er broderjalousi, gudelist og løgne, den evige kamp mod jætterne eller herskeren af dødsriget Hel.

’Valhalla – balladen om Balder’ er kun en af den nordiske mytologis mange store som små fantastiske fortællinger i et altid foranderligt og eventyrligt univers befolket af aser og guder, jætter og mennesker i de tre verdener Asgård, Udgård og Midgård. Her fortælles historien om brødrene Balder og Høder i en lettere nyfortolket udgave, med finurlige tvist og slutninger, som lader musicalen stå tilbage som dets egen.

Som inkarneret ”fan” af den nordiske mytologi, tog det mig således lidt tid lige at falde tilrette i dette nye, hvor mange af de grundlæggende elementer i mytologien blev forklaret eksplicit undervejs. Jeg må dog indrømme, at jeg med hjælp fra scenografi og kostumer skabt i tegneseriens udtryk og univers, hurtigt var ude over denne fase, hvorefter jeg lod mig indfange i fortællingens energi, med et smil og indre glæde skabt i samspil med salens naturlige og umiddelbare latterudbrud.

Høder og Trolden

© Folketeatret 2013, Foto: Gudmund Thai

Særligt blev latteren fremkaldt ved tilstedeværelsen af den på en gang charmerende og ucharmerende Trold fra troldekløften (Søren Hauch-Fausbøll), som simpelthen kunne bevæge som ingen anden på en og samme tid sulten, forvirret og fjollet trold. Odins ravne Hugin og Munin (Søren Hauch-Fausbøll og Nis Pedersen) udgjorde sammen en komisk duo, når de kom baskende tilfældigt ind og ud af fortællingen. Den luskede Loke (Kim Hammelsvang Henriksen) var dog, ikke at forglemme, en konstant livligt opmuntrende og listigt underholdende karakter som satte skub i sagerne, så balladen aldrig lå længere væk end Lokes tilstedeværelse. Der blev i det hele taget leget meget med ord og sætninger, så de ramte det hverdagskendte og fremmanede en genkendelighedens smil og latter.

Hel

© Folketeatret 2013, Foto: Gudmund Thai

Jeg skal og må desuden understrege stykkets utroligt flotte, høje, klare, smukke og skærende stemmer ud i festlige såvel som overvældende sange. Her træder Hels (Charlotte Guldberg) på en gang skræmmende, mørke og stærke sang i dødsriget frem i dens ekstravagante toneleje, tonespil og stemmeføring. Meget smukt og forførende. Det samme gør sig gældende for Frigg (Nastja Arcel) og Nanna (Lise Koefoed), når de synger deres kærlighed og frustrationer ud undervejs i stykket på en yderst indbydende og betagende måde. Alt imens står Odins (Lars Bom) stemme som fortællingens varme og trygge ramme, som indhyller sine omgivelser med en kraft og autoritet. I mødet med brødrene Balder (Johannes Nymark) og Høder (Pelle Emil Hebsgaard), om de synger alene eller sammen, møder jeg samtidigt to runde og kraftfulde stemmer, som formår at ramme en lige der hvor man er med deres sange.

’Valhalla – balladen om Balder’ er en fortælling om gnistrende brødrejalousi, om det at føle sig forkert og aldrig rigtig, om kærlighed og forelskelse, om løgne, overmod, krig og død, men ikke mindst en musikalsk fortælling om forsoning, accept og hvad blindhed kan gøre ved selv det mest rene hjerte og varme broderskab. Valhalla er et stykke for hele familien – ung som gammel!

 


Titel: ‘Valhalla – balladen om Balder’
Sted: Folketeatret, Store Scene
Spilleperiode: 11. sep. 2013 – 19. okt. 2013
Varighed: 2 timer og 10 minutter

INSTRUKTION: Kasper Wilton
SCENOGRAFI: Peter Madsen v. Søren Glad
KOREOGRAFI/STAGING: Birgitte Næss-Schmidt
DIALOG: Bent Nørgaard
MUSIK: Sigurd Barret
SANGTEKSTER: Mogens Kjær, Sigurd Barrett, Bent Nørgaard, Jens Krøyer
MUSIKALSK COACH: Jens Krøyer
STAGE FIGHT: Tina Robinson
MEDVIRKENDE: Lars Bom, Nastja Arcel, Lise Koefoed, Charlotte Guldberg, Johannes Nymark, Pelle Emil Hebsgaard, Nis Pedersen, Kim Hammelsvang Henriksen, Søren Hauch-Fausbøll

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s