‘Julemandens Lærling’ – Eventyrteatret

Julemandens Lærling’: December står for døren, og således også julen, med alt hvad hjertet kan begærer af godter og gaver, varme og hygge i venner og families lag, sne og flotte stjernenætter, julepynt i lange baner på gader og stræder samt strålende juletræer. En tid hvor vi hver dag kan gå og glæde os, tælle dage og åbne kalenderlåger og sammen se frem til selveste juleaften, som står i de mange hyggelige traditioners tegn. Og selvom vi endnu skriver november, hvilken bedre måde findes der da til at sætte gang i julestemningen og tænde julegløden i øjne, smil og kinder end Eventyrteatrets årligt tilbagevendende julemusical?
Årets julemusical ‘Julemandens Lærling’, som lørdag havde premiere, blev for mig en oplevelse der klart satte skub i julestemningen – for var jeg ikke i julestemning inden forestillingen, kom jeg det i al fald under og efter.

Julia og Spinner

© Eventyrteatret 2013, Foto: Ole Mortensen/ Tilsted Com

I ‘Julemandens Lærling’ følger vi en viljestærk og godmodig flok af særligt udvalgte unge nisser, som alle er blevet udpeget af selveste julemanden til, gennem hårdt arbejde, stor flid og oprigtig dyd på julemandens værksted, at gøre sig fortjent til det ærefulde job som julemandens personlige lærling. De hårdtarbejdende og dystende nisser er under kyndig og kærlig oplæring og bevågenhed af julemandens niece, den noget pudseløjerligt glemsomme og rundt-på-gulvet forvirrede Nørda (Martine Levinsen) samt den hjertevarme og elskværdige Mester Fyrfad (Thomas Lykke), som begge gør en dyd ud af at gøre de unge ihærdige nisser til de fineste nisselærlinge. Men Nørda og Mester Fyrfad bærer samtidigt på en noget mørk og forurolig tungtvejende hemmelighed – en hemmelighed som gemmer sig et sted på julemandens værksted, og gerne helst skal forblive hemmelig.

Mester Fyrfad, Nørda og de unge udvalgtenisser

© Eventyrteatret 2013, Foto: Ole Mortensen/ Tilsted Com

 

Fristelser og fatale juleønsker
‘Julemandens Lærling’ bliver også mødet med den søde, flittige og juleelskende nissepige Julia (Clara Ruggaard-Larsen), som lægger alt hvad hun har af kræfter i arbejdet for at få titlen som julemandens lærling, samt den kløgtige men måske lidt for selvfede, noget selvoptagede og farligt nysgerrige nissedreng Spinner (Kasper Stensbirk), som altid synes lige at have en gåde, et smart trylletrick, en kæk bemærkning, en snedig plan eller lettere manipulerende overtalelsesevner i ærmet. En således noget fyrigt gnistrende cocktail mellem de gode samvittighedsfulde dyder på den ene side overfor de egoistisk regelbrudne og oprørske synder på den anden. En farlig cocktail der får sat alle nissernes tro, håb, kærlighed, sammenhold og tillid på prøve i konfrontationen med de mørkeste sider i selv en nisses indre sjæl og sind, når handlingers konsekvenser rammer med balstyrisk tilbagevirkende kraft.

Uden at afsløre for meget, følte jeg mig undervejs i fortællingen kastet ind i eventyret om Aladdin, når drømme pludselig synes at kunne gå i opfyldelse med blot et par enkle ønsker. Men man skal passe på med hvad man ønsker sig, for de kunne jo tænkes at blive til virkelighed – og måske er det alligevel ikke alle drømme man i sidste ende, når alt kommer til alt, rent faktisk ønsker sig?

Spinner og de mørke kræfter

© Eventyrteatret 2013, Foto: Ole Mortensen/ Tilsted Com

 

Finurlig, flot og fascinerende juleunderholdning
‘Julemandens Lærling’ bød på både smukke sangstemmer, lokkende dans med mørke kræfter, løjerlige karakterer og indslag, der gjorde mine kæber ømme af smil og grin, samt samlet set godt passende musik og sange.
Endnu en gang blev jeg særligt godt underholdt i selskab med det intet mindre end fornøjeligt supplerende og særdeles matchende nisselærerpar Mester Fyrfad og Nørda, samt den noget malplacerede men herligt hudløst ærlige, klodset frembrusende samt oprørske og milde Bonko (Magnus Haugaard) fra det forbudte og hemmelighedsfulde rum. Jeg elsker simpelthen deres evner ud i skabelsen af skæve karakterer samt den dertilhørende og altid overraskende, ekstreme og uhyrligt overdrevne mimik-kunnen, som gang på gang formår at trække godt op i smilebåndet og sætte gang i mine lattermuskler – altid spændt afventende på, hvad det næste, de kan finde på at gøre, må byde på af fantastiske finurligheder.

Ligeså er jeg fuldstændigt skudt i nissepigen Julias flot gennemtrængende, utroligt hjerteskærende og smukt fyldige stemme. En stemme i hvilken jeg desuden fik et flashback til sidste års efterårsmusical ‘Valhal’, da Grid (Clara Ruggaard-Larsen) sang om hendes forældres kærlighed til hinanden i sangen ‘Drømme’. En meget smukt leveret sangpræstation, i år såvel som sidste år.
Med a cappella sangen ‘Alt ender godt’ bragte Eventyrteatret en sang med ny og spændende lyd på banen, uden anden instrumentalledsagelse end nissernes klap og nissekrusenes hult rungende dunk. Et element i forestillingen som jeg fandt fascinerende underholdende og ret så fint.

Nissepigen Fix og Mester Fyrfad

© Eventyrteatret 2013, Foto: Ole Mortensen/ Tilsted Com

 

Varm lærerig julestemning
‘Julemandens Lærling’ er fortællingen om det at lære et håndværk, om det så er den svære kærlighed, det at handle frem for at være langsom i optrækket, troen på julens sjæl og det at få øjnene op for hvad julen egentligt handler om, at indse livets og virkelighedens sande værdier, at holde sammen og skabe tillid samt endnu stærkere bånd, eller bare det at lære værdien af at give. Hvor det at lære at give kan vise sig at være langt mere værdifuldt end hvad sindets tillokkende, forvrængende og overmandende mørke kan føre med sig af synder. Og hvem ved, måske en læren om det at give og dermed få, der i sig selv udgør et svendestykke samt gør en ægte og værdig lærling?
Eventyrteatrets julemusical ‘Julemandens Lærling’ er kort sagt en julesød og -varm fortælling for alle som elsker jul, julehjerter, julestemning og alt hvad der dertil hører, alle der gerne vil give og få en oplevelsesrig og underholdende julet gave på forskud, eller bare mangler et lille skub i juleglæden.

 


Titel: ‘Julemandens Lærling’
Sted: Glassalen, TIVOLI
Dato: 23.nov. – 15. dec. 2013 (lørdage og søndage)
Spilletid: 1 time uden pause

Manuskript: Gunvor Reynberg
Musik: Christian Dahlberg
Instruktion: Gunvor Reynberg
Koreografi: Nicolai Ree
Kostumer: Christine Brincker
Scenografi: Kirsten Brink
Medvirkende: Eventyrteatrets Eventyrbørn

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s