‘De Vises Sten’ – Eventyrteatret

De Vises Sten’: Endelig blev det oktober og tid til at komme ind og se Eventyrteatrets nye efterårsforestilling ‘De Vises Sten’, som i lørdags havde premiere i Glassalen i Tivoli. Og hvilken forestilling det var! Jeg er i hvert fald henrykt, og endnu en gang fyldt med indre glæde og varme, samt ikke mindst storsmilende. For ‘De Vises Sten’ byder dig nemlig ind i varmen til en, på en og samme tid, farverig og meget opdelt, men dog forunderlig verden, når Eventyrteatret i dette års familiemusical tager dig med på en rejse til det varme og eksotiske Indien. Her skaber de mange farver og forførende toner, som kommer dig i møde i et bombardement af sanseindtryk, en helt speciel harmoni. For mig blev mødet med ‘De Vises Sten’ således både en latterfyldt, overraskende og forførende oplevelse, som jeg ikke ville have været foruden.

De Vises Sten

© Eventyrteatret 2014, Plakatbillede: Per O. Jørgensen

Jeg er i Indien!
I ‘De Vises Sten’ opstår der stærke kontraster mellem det kolde norden og det varme Indien. Men kontrasterne er også at finde på Indiens gader og stræder samt oppe på paladset blandt Maharajahen og hans hof. Om det er de mange mænd med turban der vrimler ud og ind mellem kvinder i smukke og farvestrålende sarier og gadens mange tiggere, eller de faldefærdige blikskure beklædt med farverige Bollywood-plakater, der vækker drømme til live. Kontraster er der nok af, og dette særligt flot illustreret med de mange fantastiske kostumer i alle regnbuens farver, alt efter hvor man befinder sig i kastesystemet. For her spiller det nemlig en betydelig rolle hvilken kaste i samfundet du kommer fra, i forhold til hvilke sociale normer man er underlagt, og hvem man kan gifte sig med.

De Vises Sten

© Eventyrteatret 2014, Foto: Ole Mortensen/ Tilsted Com

Mangfoldigheden, det på en gang kaotiske og eventyrlige, kombineret med gadens skidt og hellige køer samt alverdens farver, guld og glitter, bidrager alt sammen til følelsen af at jeg befinder mig i Indien.

 

Fra losseplads, til palads og Mahutma Gundhi
‘De Vises Sten’ er fortællingen om drengen Kim (Stefan Hjort), der særligt udvalgt og af kærlighed til hans lillesøster Liv (Iris Mealor), desperat forsøger at finde De Vises Sten. Kims søgen efter De Vises Sten tager ham rundt i Indiens gader og vidtstrakte slumkvarterer, hvor han blandt andet møder den noget egenrådige og benhårde, men dog forhandlingsvillige Tiggerprins, Seth (Theis Post), som lever på lossepladsen omgivet af gadens tiggere. Her er frihed guld og alle vant til at klare sig selv, for her gælder kun naturens lov om ”survival of the fittest”.

I sin søgen efter De Vises Sten møder Kim desuden den fredsudøvende og finurlige Mahutma Gundhi (Tobias Augustsson), der går ind for passiv modstand og ikke-voldelige handlinger – ja, så kan du jo selv prøve at gætte hvem han mon er en parodi på. Og her kan jeg så tilføje at vi har med en uhyrlig troværdig og fantastisk karikeret karakter at gøre, som uden tvivl bringer fred, fryd og gammen med på sin vej.

De Vises Sten

© Eventyrteatret 2014, Foto: Ole Mortensen/ Tilsted Com

Men den største udfordring bliver dog Kims tur til paladset, hvor den tyrannisk ondsindede, magtbegærlige og grådigt lystne Maharaja (Magnus Haugaard) styrer slagets gang sammen med hans forkælede, magtsyge og noget vattede søn, Prins Rani (Mathias Niclasen), som skal giftes med den sympatiske og skønne Prinsesse Pari (Rikke Dyreby).

Spørgsmålet, der hurtigt melder sig hos Kim, er så bare, hvor De Vises Sten er at finde, og hvordan han overhovedet skal kunne få fat i den, når det kræver at den skal afgives frivilligt, og derfor ikke bare kan tages med uden videre eller stjæles. Det kræver derfor sine loyale venner og sin snedigt udtænkte plan at skaffe De Vises Sten, samt sin viljestyrke at træffe de rette valg på vejen.

 

Stærkt krydret sigende sange
Du husker måske at jeg efter mit nylige besøg i Eventyrhuset skrev at “du vil blive mødt af fantastisk fangende, sjove og smukke sange” i ‘De Vises Sten’? For det bliver du virkelig, og det blev altså kun endnu bedre i kombination med de mange flotte kostumer, rekvisitter og så handlingen frem til sangene – for pludselig gik det hele nemlig op i en højere enhed.

Og det havde ikke været det samme uden de mange flotte numre med dejligt skæve toner, dundrende og forskelligartede beats samt indbygget historiefortælling, der fremføres og lyder forestillingen igennem. For de formår virkelig at favne de mangefarvede facetter der findes i det mangfoldige Indien. Jeg blev i hvert fald revet med ind i den verden der udspillede sig foran og rundt om mig, og kunne knap nok sidde stille på min plads.

De Vises Sten

© Eventyrteatret 2014, Foto: Ole Mortensen/ Tilsted Com

Blandt de mange sange fra forestillingen, som alle gjorde et stort indtryk på mig, kan jeg nævne sangen ’Shivas Hænder’, om den retfærdige men nådesløse gud, Shiva (Magnus Bruno), guden for skabelse og ødelæggelse. En skøn cocktail af skarpe, lyse og dystert lokkende toner iblandet en mørk buldren. Sangen ’Drømme’, en smukt sunget duet mellem Prinsesse Pari’s lillesøster, Prinsesse Nidra (Julie Vangaa), og tiggerpigen Isha (Eva Paludan), hvor jeg blev rørt af de på en gang klare og gennemtrængende samt fine og sarte stemmer, der i deres drømmende toner gav mig gåsehud. Sangen ’Tiden’, om hvordan vi mennesker lever vores liv i frygt for at spilde vores tid, og i frygten for døden glemmer at leve i nuet. En yderst tankevækkende sang som holdt mig fast med sine sigende ord, og satte sig som stof til eftertanke i min krop samt mindede mig om Benny Andersens digt af samme navn. Et digt der netop handler om hvordan tiden aldrig rigtigt slår til eller synes at blive udnyttet til fulde, men i stedet synes at løbe af sted med syvmilsstøvler på. Og så selvfølgelig sangen ’Mit valg’, hvor Kim fremsætter en dyb frustration om det store pres fra verdenen omkring ham på en lækker enkel måde. Love it! Kunne for min skyld sagtens have været meget længere end den er. Og sådan kunne jeg blive ved.

 

Herlig humor
Samtidigt må ‘De Vises Sten’ i den grad siges at være godt krydret med en god omgang humor, som fik mig til at grine en hel del undervejs i forestillingen. Særligt Tiggerprinsen Seth gav den virkelig gas ud i et dejligt levende, enormt ægte og særdeles virkelighedsnært skuespil, som til tider gjorde det svært at koncentrere sig om alt det andet der foregik på scenen – og her tænker jeg særligt på en scene med Seth og Maharajahen. Men mere vil jeg ikke afsløre her.

Og så er der, ikke at forglemme, Maharajahen og Alkymisten (Thomas Lykke), som hver især har en dejlig herlig mimik samt en helt særlig aura over sig, der gør dem i stand til at tryllebinde mig som publikum.

De Vises Sten

© Eventyrteatret 2014, Foto: Ole Mortensen/ Tilsted Com

Humoren må også i den grad siges at træde frem i en sang som ’Hovedløs gerning’. En uhyrlig lalleglad og ”hovedløs” grotesk sang. Samt i de mange herlige referencer der gav fortællingen det der ekstra tvist, hvor jeg i hvert fald personligt tænkte: “Aha! Den kender jeg!”, og fik skærpet min i forvejen fuldt optagede og suverænt underholdte opmærksomhed yderligere. Igen vil jeg ikke sige mere herom, andet end: “Lad dig overraske!”. Og det må jeg slå fast at ‘De Vises Sten’ formåede at gøre. Altid dejligt sådan at blive rusket lidt op i og få et godt grin.

Og elsker i det hele taget hvordan Eventyrteatret gang på gang er i stand til at hive hverdagens stik ud for mig, og trække mig med ind i eventyrlige verdener fyldt med alverdens forunderlige fortællinger.

 

En oplivende og opsigtsvækkende oplevelse
Efter endt forestilling cyklede jeg derfor storsmilende og nynnende igennem Københavns travle gader, med sangene ’Karma’ og ’Kærlighed’ kørende på repeat i mit hoved. Mørket var så småt faldet på og lysende tændt, men jeg ænsede det knap, for jeg så stadig guld, glimmer og betagende farver for mig. Alt omkring mig synes som gået i stå – eller alt forekom i hvert fald i et helt andet tempo. Og nu ved jeg godt, at jeg på mange måder gentager mig selv i mine mange positivt stemte anmeldelser, og måske særligt i dem om Eventyrteatrets mange forestillinger. Men sådan må det så bare være, for jeg skriver på de følelser jeg oplever, når jeg går i teatret, og generelt bevæger mig ud i kulturen. Og de er som regel fyldt med jublende begejstring.

Når det kommer til Eventyrteatret betyder det således at jeg som oftest rammes og bevæges af stor glæde, gensyn og genkendelse, for ikke at forglemme misundelsesværdigt formidabelt skuespil. Eventyrbørnene kan nemlig deres kram ud i super skarpt skårede skuespilpræstationer, dejligt dristige dansetrin og smukt skærende sangstemmer.

De Vises Sten

© Eventyrteatret 2014, Foto: Ole Mortensen/ Tilsted Com

Så når Eventyrteatret selv skriver følgende om ‘De Vises Sten’: “Og eventyrelskere i alle aldre kan glæde sig til forrygende familieunderholdning med eksotiske kostumer, eventyrlige danseoptrin, sange man husker og ikke mindst: masser af action, humor og stof til ‘eventyrlig eftertanke’.” – så er der noget om snakken. For ‘De Vises Sten’ er helt bestemt en oplivende og opsigtsvækkende oplevelse værd – og du vil helt sikkert forstå min ovenud sprudlende begejstring, hvis du er så heldig at komme ind og se ‘De Vises Sten’, som spiller efterårsferien over. Jeg er i hvert fald glad for, at jeg skal ind og se det en gang til!

 

Kildehenvisninger:
Citat fra tidligere indlæg: https://akultur.wordpress.com/2014/09/11/more-to-come-2/
Citat fra Eventyrteatret: http://www.eventyrteatret.dk/forestillinger/de-vises-sten


Titel: ‘De Vises Sten’
Sted: Glassalen, TIVOLI
Dato: 3. – 19. okt. 2014
Spilletid: 2 timer inkl. 20 min. pause

Instruktør: Bo Skødebjerg
Manuskriptforfatter: Gunvor Reynberg
Komponist: Christian Dahlberg
Sanginstruktører: Anna Britt H. Mathiassen, Jakob Stenz
Scenograf: Kirsten Brink
Koreograf: Mette Soldan
Kostumedesigner: Christine Brincker
Medvirkende: Eventyrteatrets Eventyrbørn

2 thoughts on “‘De Vises Sten’ – Eventyrteatret

  1. Pingback: Tak for de første tre blog-år! |

  2. Pingback: more to come (/På besøg i Eventyrhuset #2) |

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s