‘Julens Vogtere’ – Eventyrteatret

Julens Vogtere’: Det er selvfølgelig slet slet ikke det samme at gå gennem Tivolis julemarked om dagen, når det er lyst, som når mørket er faldet på, og alle de mange lys- og julepyntede træer rigtigt kommer til sin ret, og skaber den helt rigtige stemning. Men julen er uden tvivl ankommet til Tivoli, og har såmen også fået sat sig ganske godt tilrette hos mig. Jeg indrømmer derfor gerne at jeg allerede har hængt det første julepynt op derhjemme, og ja, de første julegaver er også allerede i hus, ligesom jeg lige så småt er begyndt at nynne en julesang i ny og næ. Men hvad kan man også gøre andet, når byrummet, som det er tilfældet på denne tid af året, iklædes stemningsfyldt lys? Så da jeg tog ind for at se Eventyrteatrets juleforestilling ‘Julens Vogtere’, som havde premiere lørdag, kom jeg blot endnu mere i julestemning. Julen synes efter endt forestilling, således kun at være kommet endnu tættere på. Og så er det vist lige præcis som det skal være.

Julens Vogtere

© Eventyrteatret 2014, Plakatbillede: Per O. Jørgensen

Et spørgsmål om evner
‘Julens Vogtere’ er fortællingen om en lille udvalgt skare af nisser med helt særlige evner, som bor i Bjældebo under ledelse af Doktor Extremus (Thomas Lykke), samt under konstant overvågning ved personalet, den forfjamskede sygeplejerske Frøken Rotten (Mathilde Lundberg) og den pedantiske og ret så kontrollerende opsynsmand Hr. Syl (Mathias Niclasen). Nissernes mange individuelle evner favner alt fra evnerne til at kontrollere henholdsvis lys og elektricitet, evnen til at skifte form, evnen til at hypnotisere, samt evnen til at lave guilander og mange andre spændende supernisseevner – også nogen jeg ikke her vil afsløre. Jeg kan til gengæld tilføje, at det ikke er til at komme udenom, at dette set-up omkring nisser med særlige evner mindede mig umiskendeligt om superhelteserien ‘X-Men’, hvilket jo aldrig er et helt dårligt grundlag.

Nisserne på Bjældebo

© Eventyrteatret 2014, Foto: Ole Mortensen/ Tilsted

Spørgsmålet der så småt melder sig hos nogle af nisserne er dog, hvorfor de overhovedet befinder sig i Bjældebo. Et spørgsmål der af samme grund fastholdt spændingen for det fortsatte handlingsforløb. For kan det virkelig passe at julemanden personligt har udpeget dem til at indgå i hans unikke nisseindsatsgruppe til helt specielle opgaver? Eller handler det måske i virkeligheden om noget helt helt andet?

 

En humoristisk styrkeprøve
Når det kommer til den virkelig underholdende humor Eventyrteatret gang på gang formår at levere, i gode doser, i deres mange fantastiske forestillinger, ved jeg efterhånden slet ikke, hvor jeg skal starte, og hvor jeg skal slutte. Jeg vil dog her gøre et forsøg, og grave et godt spadestik ned i den til tider temmelig lumre humor (og måske endda lidt mere lumre humor end normalt), som de 24 medvirkende eventyrbørn alle så smukt leverede undervejs i ‘Julens Vogtere’.

Førstepladsen for lummerhed går uden tøven til Doktor Extremus i sangen ‘Kom til far’, som fik mig til at tænke på en lignende sang, jeg en gang har hørt. Jeg genkaldte mig dog bare først denne anden sang på min cykeltur hjem. Og der er tale om intet mindre end sangen ‘Onkel Morfar’ fra børnefilmen ‘Hannibal og Jerry’ (og ja, den har jeg set en gang). Hvorfor netop denne sang, tænker du måske? Her er jeg ret sikker på, at det handler om den glatte og sleske måde hvorpå begge sange fremføres, der gjorde udslaget for denne association. Dog uden videre sammenligning. Thomas Lykke gør det i hele taget fantastisk i rollen som den hævntørstige Doktor Extremus.

Doktor Extremus, hans børn og nissepigen Boff

© Eventyrteatret 2014, Foto: Ole Mortensen/ Tilsted

Samtidigt var det nissen Psyko (Theis Post), som blev den klare vinder i forhold til at sætte godt gang i lattermusklerne. Theis Post, som også kunne opleves i en herlig rolle i efterårsforestillingen ‘De Vises Sten’, var endnu en gang i sit es og fik virkelig givet den gas ud i vidunderlig og fandenivoldsk mimik og stemmeføring. God timing, fede rappe replikker og en utrolig tilstedeværelse. Super fedt! Er personligt ret vild med en replikgentagelse der indebærer noget med hænder (mere siger jeg dog ikke her), simpelthen fordi den leveres helt eminent. Også Professor X-Madsen (Magnus Hauggard) leverede en skarp og super sjov karakter. Med sin utroligt elskværdige personlighed ud i herligt ligefremme replikker og falden-i-staver-over-fortiden-øjeblikke, og ikke mindst sange, formår Professor X-Madsen at trække godt i mine smilebånd. Ganske enkelt en herlig, hyggelig og hjertelig humor. Den noget fyrige opsynsmand Hr. Syl er altså heller ikke sådan lige til at komme udenom. Hold nu op for en uhyrlig forrygende mimik Mathias Niclasen præsterer. Tre virkelig sjove karakterer. Tak! Så det sagt.

Frk. Rotten og Hr. Syl

© Eventyrteatret 2014, Foto: Ole Mortensen/ Tilsted

Ikke at forglemme den tempo- og energifyldte sang ‘Fitnisse’, der på humoristisk vis henleder mig til 80’erne. Eller de fem unge nisser og nyudnævnte Julens Vogtere, Psyko (Theis Post), Speedy (Minna Flyvholm), Stormy (Kasper Stensbirk), Boff (Liva Stehr Nielsen) og Tittebøh (Rasmus Dietz), som alle har en rigtig god dynamik ud i et virkelig underholdende samspil.

Men det var som sagt blot et enkelt spadestik – resten må du vist selv tage ind og opleve på egen hånd. Kan i hvert fald kun anbefales.

 

En smagfuld julebryg
Når jeg tænker på det jeg netop har oplevet i dette års juleforestilling ‘Julens Vogtere’, og det lyder måske lidt mærkelig, men så kan det sammenlignes med en smagsoplevelse der indebærer julens mange søde og krydrede sager, eksempelvis de lettere krydrede peber- og honningkager, chokoladeovertrukket nougat/marcipan-konfekt og vredne klejner, kombineret med noget lidt mindre julet, som for eksempel stærk saltlakrids (og her skal det altså lige siges, at jeg elsker stærk saltlakrids, og altid har gjort det). Jeg ved ikke om det overhovedet giver mening, men ‘Julens Vogtere’ byder således, efter min mening, på en rigtig god sammenkogning af rund og mild chokolade tilsat stærke krydderier og stærk saltlakrids samt en masse supernisseevner, der samlet udgør en ret smagfuld julebryg. En julebryg som helt klart bør indtages i december, og med sikkerhed vil bringe dig i julestemning og give dig en god varme (tjek), røde kinder (tjek) samt en masse grin (tjek).

Julens Vogtere

© Eventyrteatret 2014, Foto: Ole Mortensen/ Tilsted

 


Titel: ‘Julens Vogtere’
Sted: Glassalen, TIVOLI
Dato: 29.nov. – 28. dec. 2014 (lørdage og søndage)
Spilletid: 1 time uden pause

Instruktør & Manuskript: Gunvor Reynberg
Musik: Christian Dahlberg
Koreografi: Kim Acer Nielsen
Kostumer: Christine Brincker
Scenografi: Kirsten Brink
Medvirkende: Eventyrteatrets Eventyrbørn

2 thoughts on “‘Julens Vogtere’ – Eventyrteatret

  1. Nu burde vi altså snart tage ind og se noget sammen – jeg vil vædde med at vi var inde og se stykket samme dag, den dag det havde premiere.. Skønt stykke, altså hvor jeg grindede..! Og utroligt at børn kan være så seje og gennemførte på en scene.. God jul!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s