‘Boyhood’

En fin fintfølende fortælling, der formår at fange en drengs hverdag, gennem tolv år af hans liv, med alle dets mangefacetterede udfordringer, oplevelser, indsigter og følelser, som følger med undervejs. En film om det, der er med til at gøre os til dem vi nu en gang er.

Boyhood

© UIP 2014

Se den, hvis du endnu ikke har fået set den. Selve historien, hvor man følger en dreng fra han er seks til han bliver 18 år og hans familie, synes ikke i sig selv meget anderledes end mange andre familiedramaer, med alle deres hverdagsintriger, -kampe samt store som små oplevelser. Det særegne og særligt fascinerende ved ‘Boyhood’, og der gør at den adskiller sig fra lignende fortællinger, er imidlertid at det er de helt samme skuespillere man følger i filmen gennem samtlige tolv år, som den udspiller sig over samt er blevet indspillet over. Og det er nu en gang en helt unik oplevelse i sig selv, sådan på tæt hold at opleve denne udvikling som den tager sig ud i virkelighedens tempo. På en måde som at følge en anden families private videooptagelser. Dette dog uden anden sammenligning, for det er nu en gang en god filmdramaturgisk fortælling, med mange små fine klip, stykket sammen til en rigtig fin fortælling om at gå fra at være dreng til at blive teenager og voksen.

Se den for at lade dig gribe af de mange fine detaljer, som ‘Boyhood’ byder på og har øje for i hverdagens mange fine små øjeblikke. Og så selvfølgelig for at følge en udvikling, der fordi den strækker sig over de selvsamme tolv år som den fortæller om, ikke bare er til stede i nuet, men også sætter dine tanker i gang omkring filmens mere praktiske forhold i denne sammenhæng.

Se den, fordi det er en utrolig nærværende og gribende fortælling, der fanger særligt drengen Mason i momentet, og tager dig med gennem tolv år af hans opvækst med alt hvad der dertil hører, på godt og ondt. Og så fordi der for en gangs skyld er tale om en film, der formår at udnytte tiden og komprimere fortællingen godt, uden for megen udenomssnak. Super imponerende arbejde, når man tænker på at tolv år er cuttet ned til lige godt tre timer. Og det vel at mærket lige knap tre timer, der i min verden ikke føltes som særligt lang tid, snarere det stik modsatte.

Bonusinfo: ‘Boyhood’ har allerede vundet tre Golden Globes for henholdsvis Best Motion Picture, Best Performance by an Actress in a Supporting Role in a Motion Picture samt Best Director (Motion Picture) , og er desuden oscarnomineret i kategorierne Actor in a Supporting Role, Actress in a Supporting Role, Best Picture, Directing, Film Editing samt Original Screenplay.

Update: oscarvinder i kategorien Actress in a Supporting Role.


Originaltitel: ‘Boyhood’
Instruktør: Richard Linklater
Premiere: 4. sep. 2014
Genre: Drama
Spilletid: 2 timer 43 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
Copyright: UIP

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s