‘Dirty Dancing – The Musical’ –Tivolis Koncertsal

Dirty Dancing – The Musical’: Så blev det endelig langt om længe min tur til at komme ind og se den anmelderroste og til dato kæmpe publikumssucces, musicalforestillingen ‘Dirty Dancing – The Musical’, som havde premiere tilbage i slutningen af februar i år. Det var selvfølgelig svært at lægge mine forventninger fuldstændigt til side, når jeg som det er tilfældet (og med sikkerhed også er tilfældet for rigtig mange af jer) kender filmen ud og ind, og derudover har både filmen og musikken derhjemme. Mest af alt var jeg dog spændt på hvordan de ville stykke denne søde kærlighedshistorie sammen på en scene. Til dem af jer der endnu ikke har haft fornøjelsen af at opleve ‘Dirty Dancing – The Musical’ kan jeg hilse at sige, at de, efter min mening, formåede at løfte denne opgave rigtigt fint – også i bogstaveligste forstand. ‘Dirty Dancing – The Musical’ blev således for mit vedkommende en opløftende, festlig samt danse- og farverig oplevelse.

Dirty Dancing - The Musical

© Tivoli 2015, Foto: Agnete Schlichtkrull

‘Dirty Dancing – The Musical’ er teaterets svar på filmen ‘Dirty Dancing’ fra 1987 med Patrick Swayze og Jennifer Grey i hovedrollerne som henholdsvis Johnny Castle og ”Baby” (Frances Houseman). I ‘Dirty Dancing – The Musical’ ses Silas Holst i rollen som Johnny Castle og Mathilde Norholt i rollen som Baby, og det gør de altså godt, og super troværdigt! Selve historien foregår tilbage i sommeren 1963 i tiden inden Kennedymordet og tiden omkring The Beatles store gennembrud. Med andre ord midt i en brydningstid mellem det gamle og begyndende nye, hvor de unge brød ud af rollen som små voksne, for i stedet at dyrke ungdommens energi og vildskab samt udfordre de herskende autoriteter.

 

Familietid og benhård træning
Den pæne og ærlige Baby og hendes familie, bestående af hendes stolte og noget traditionsbundne far, Dr. Jake Houseman (Christian Mosbæk), hendes mor, Marjorie Houseman (understudy Nastja Arcel), der er mindst lige så stædig som Baby selv, og så hendes noget naive søster, Lisa (Laura Drasbæk), er taget på sommerferie på Kellerman’s familiepensionat for at få noget rigtig kvalitetstid sammen som familie. Dette gennem diverse planlagte aktiviteter ud i danseundervisning, stoledans og golf samt meget mere Kellerman’sk ”skæg og ballade”. Og her fanger særligt den ungdommelige, vilde og sensuelle dans, samt særligt én bestemt danseinstruktør, nemlig den trodsige, cool og eminente danser Johnny Castle, Baby’s opmærksomhed. Og så er historien ellers i gang.

Dirty Dancing - The Musical

© Tivoli 2015, Foto: Agnete Schlichtkrull

Med massere af dans og benhård træning hengiver Baby sig til dansens passionerede verden trygt ledsaget af Johnny, som viser hende hvordan musikkens rytme, dansens trin og kroppens hjerteslag udgør én og samme sag. Det bliver dog ikke en dans der er så lige til endda. Der skal kæmpes for at nå i mål, og det på dansegulvet såvel som på det personlige plan samt bagland, hvor seksualiteten udforskes, bindinger brydes og hjertet viser vej i et noget gnistrende spændingsfelt.

 

Sensuel dans og god energi
‘Dirty Dancing – The Musical’ er en farverig og energifyldt oplevelse spædet godt op med betagende og sensuel dans, samt et passende drys humor, der satte godt gang i hele Tivolis Koncertsal, og fik stemningen til at koge. Dette i særlig høj grad når Silas Holst gav den gas som Johnny Castle ud i mambo’ens frække trin, viste hud eller alene ved sin entré, hvor temperaturen i salen steg nogle ekstra grader og flere af salens kvindelige publikummer satte i et begejstret hujende bifald. Og jeg kan kun være enig med deres begejstring. For Silas Holst kan et og andet, når han spiller op som Johnny Castle på dansegulvet med sin intense energi og sit charmerende temperament. Alt sammen meget autentisk set i forhold til den originale version, som Patrick Swayze i sin til leverede i selv samme rolle som Johnny Castle.

Dirty Dancing - The Musical

© Tivoli 2015, Foto: Agnete Schlichtkrull

Jeg må indrømme at jeg ved en af forestillingens mest intime scener måtte kigge lidt væk, da det nærmest blev for intimt med kun kropssprog og kærtegn. Dette under en hel sals spændt afventende og forventningsfulde bevågenhed.

Der er således i det hele taget en rigtig god energi forestillingen igennem, med kun enkelte undtagelser, hvor snakken ganske kort tager over. De mange virkelig dygtige dansere og den kæmpe danseglæde de udstrålede, var dog klart det der fyldte mest – eller sådan oplevede jeg det i hvert fald – så det var slet ikke dårligt, når man som jeg altid har været ret fascineret af dans. Dertil blev de mere humoristiske indslag godt leveret af Kellerman’s ihærdige og noget kejtede barnebarn, Neil Kellerman (understudy Jeff Schjerlund) samt af Baby’s søster Lisa. Sidstnævnte formår ikke blot at lægge hele salen ned med sin skønsang, men med hele hendes skingre facon, der, i fuld overensstemmelse med filmen, tangerede til det hysteriske.

 

Dirty Dancing’ som jeg husker den bedst
Jeg har, som flere af jer efterhånden nok har bemærket, en til flere gange understreget, hvor stor fan jeg er af at eksempelvis bøger og filmatiseringer af bøger følges ad i fortællingen. Det samme gælder når en film går på scenen, som det er tilfældet med ‘Dirty Dancing – The Musical’. ‘Dirty Dancing – The Musical’ er dog ingen skuffelse på denne front. Forestillingen igennem arbejdes der nemlig med en overraskende, spændende og god visuel scenografi, og dette med hvad der syner af ganske få virkemidler. Kombineret med de ikoniske scener, replikker og bevægelser samt kendte toner fra filmen og den fede styling ud i hår og kostymer, genskabes filmen ‘Dirty Dancing’, som jeg husker den bedst, lige foran mig på scenen i Tivolis Koncertsal. Min personlige oplevelse var i hvert fald, at de kommer hele filmen rundt, fra start til slut. Og jeg fik under alle omstændigheder lyst til at gense filmen igen (igen).

Dirty Dancing - The Musical

© Tivoli 2015, Foto: Agnete Schlichtkrull

Det var selvfølgelig ikke det samme at høre de mange samtaler fra filmen foregå på dansk, men det fungerede nu ganske udmærket til formålet. Eneste der for mig til gengæld virkede lettere overflødigt i forhold til den oprindelige historie fra filmen, var en scene der skulle bidrage med et historisk indslag vedrørende Martin Luther King – ikke at det ikke tidsmæssigt var aktuelt nok, men det stak efter min mening bare lidt ud.

Foruden dansen er musikken nok det mest bærende element når det kommer til ‘Dirty Dancing’. Således også i ‘Dirty Dancing – The Musical’. Og her gik det heller ikke stille for sig. Med på scenen, i rollen som Kellerman’s kapelmester Tito, er nemlig ingen anden end selveste James Sampson, som nummer efter nummer forkælede publikum med sin lækre lyd og charme. Dertil blev den nok mest kendte sang fra ‘Dirty Dancing’, ‘(I’ve Had) The Time of My Life’, fremført suverænt af Line Krogholm og Henrik Launbjerg (der desuden begge var med undervejs i selve forestillingen) i et brag af en afslutning.

 

En rigtig feel good forestilling
‘Dirty Dancing – The Musical’ er historien om modsætninger der mødes og tiltrækkes, og først senere udfordres ved konfrontationen med hinandens forskelligheder, hvorfra der gror frustration, tvivl og usikkerhed. Samtidigt skabes der rum til at finde sig selv og opbygge sin egen indre styrke, førend at accepten slutteligt indfinder sig og kærlighedens ubrydelige bånd sejrer. Lige efter bogen – and I like it! Sådan må det godt have lov til at være bare en gang imellem. Så jeg er i hvert fald glad ovenpå en god oplevelse, som ikke kun er for glødende ‘Vild Med Dans’-fans (selvom både scenen og salen selvfølgelig var fyldt godt op med henholdsvis tidligere deltagere og dansere fra programmet samt seere heraf). ‘Dirty Dancing – The Musical’ er derimod for alle der, ligesom jeg selv, er bare en smule fascineret af det der danseri, samt elsker den dertilhørende iørefaldende musik fra ‘Dirty Dancing’ samt tidens modetendenser tilbage i de tidlige 60’ere. Det hele kogt sammen i denne lille og fine kærlighedshistorie om mødet mellem to forskellige verdener, der smelter sammen i dansens passionerede varme.

Dirty Dancing - The Musical

© Tivoli 2015, Foto: Agnete Schlichtkrull

‘Dirty Dancing – The Musical’ er en rigtig feel good forestilling du endelig ikke må gå glip af! Så til alle jer der endnu ikke har været inde og opleve den, kan jeg kun ønske jer en rigtig god fornøjelse. Og til alle jer der allerede har haft denne udsøgte fornøjelse, men alligevel har læst med her, håber jeg at det har frembragt nogle af dine egne (forhåbentlig) lige så gode oplevelser med sceneversionen af ‘Dirty Dancing’, som dem jeg har haft. Selv glæder jeg mig allerede helt vildt til at skulle i Operaen til næste sommer for at genopleve ‘Dirty Dancing – The Musical’!

Dirty Dancing - The Musical

© Tivoli 2015, Foto: Agnete Schlichtkrull

 


Titel: ‘Dirty Dancing – The Musical’
Sted: Tivois Koncertsal & Musikhuset Aarhus
Dato: 26.feb. – 30. april 2015 (Tivolis Koncertsal) & 8. – 31. maj 2015 (Musikhuset Aarhus)
Spilletid: ca. 3 timer inkl. pause

Manuskript: Eleanor Bergstein
Instruktør: Anders Albien
Koreografi: Tim Zimmermann
Scenografi: Paul Edwards
Kapelmester: Joakim Pedersen
Videodesign: Philip Sundbom & Johan Larsson
Kostumedesign: Marianne Lunderqvist
Lysdesign: Palle Palmé
Lyddesign: Malte Oscar
Hår- og makeupdesign: Robin Karlsson
Oversættelse: Trine Dansgaard
Producer: Thomas Langkjær
Tivoli producent: Helgi Sigurdsson
Tivoli executive producer: Nikolaj Koppel
Kreativ producer: Mikkel Rønnow
Executive producers: Jesper Winge Leisner, The One and Only Company & Stine Lolk, Tivoli
Medvirkende: Silas Holst, Mathilde Norholt, Robert Hansen, Karina Frimodt, Laura Drasbæk, Kirsten Norholt, Claus Bue, James Sampson, Line Krogholm, Henrik Launbjerg, Christian Mosbæk, Dick Kaysø, Christian Lund, Kim Ace Nielsen, Jeff Schjerlund, Linnea Stenbeck m.fl.

One thought on “‘Dirty Dancing – The Musical’ –Tivolis Koncertsal

  1. Pingback: ‘Dirty Dancing – The Musical’ –Operaen |

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s