‘Hjælp Søges’ – Østre Gasværk Teater

‘Hjælp Søges’: Musicalen ‘Hjælp Søges’ havde premiere 12. april på Østre Gasværk Teater, hvor den spiller frem til starten af juni. Musikken og sangteksterne er skrevet af ABBA-legenderne Benny Andersson og Björn Ulvaeus, og selveste ’bonderøven’, Frank Erichsen, har ageret forestillingens konsulent for et troværdigt udtryk. Dertil kommer de mange dyr, som må siges at tage rampelyset forestillingen igennem.

Hjælp Søges

© Østre Gasværk Teater 2015, Foto: Robin Skjoldborg

 

‘Hjælp Søges’ er historien om to voksne brødre (Jesper Asholt og Jesper Lohmann), som ikke ligefrem er hinandens bedste venner, og deres faldefærdige familiegård – der alle trænger til en kærlig hånd og et eftersyn. Vendepunktet kommer i form af en ung pige med store drømme (Sara Viktoria Bjerregaard Christensen), hendes døvstumme mor (Suzanne Berdino), som har et godt dyretække, og deres stolte ged (Kalleman), der bringer lidt fornyet energi til livet på gården. Alt dette udspiller sig under en yderst autentisk scenografi opført i Østre Gasværks rå rammer, bestående af tre små stråtækte gårdhuse med et træ i midten af den grusbelagte gårdsplads, der omkranses af et lavt og skævt træhegn. Her går livet sin gang i et ganske andet tempo end storbyens, og det samme gælder den arbejdseffektivitet med hvilken brødrene ligger for dagen.

Forestillingens klare hovedpersoner var uden tvivl de mange dyr, der forestillingen igennem indtog scenen under publikums begejstrede klapsalver. Om det var den stolte hingst (Douglas), den enorme ko (Ronja og Cindy), de søde grisebasser (Flora og Kira), de skøre hunde (Viktor, Valde og Bendji) eller herlige gæs (Tim, Tony og Thomas) og høns (Stephanie, Oliver og Charmaine), samt de flotte geder. Alle gjorde de det rigtigt godt, og udgjorde efter min mening klart forestillingens højdepunkter samt dejligt uforudsigelige energi. ‘Hjælp Søges’ er for mig at se således et dyrenes show. Det er selvfølgelig set før i cirkus, at levende dyr indtager scenen, men jeg har personligt aldrig oplevet det på teatret, og da slet ikke i form af bondegårdsdyr. Der måtte for min skyld meget gerne have været endnu flere scener med dyrene i spil. Jeg sad i hvert fald hele tiden og ventede på deres næste entre.

Og jeg kan selvfølgelig ikke komme udenom at Sara Viktoria (også kendt som Rose fra Østre Gasværks ‘Skammerens datter’), som spiller den unge pige der kommer til gården, altså bare har en smuk smuk stemme. Hun formåede således at lyse en ellers ret trist og grå historie op når hun sang.

Jeg må dog indrømme, at ‘Hjælp Søges’ ikke lige var en forestilling for mig. Den var simpelthen for skæv og tungsindig, med flere alt for larmende dialoger og sort snak til min smag. I mine øjne gjorde alle skuespillere og dyr på scenen imidlertid et godt og virkelig ihærdigt stykke arbejde med det materiale de havde fået at arbejde med. De skal derfor alle helt sikkert have et stort skulderklap med på vejen herfra.

 


Titel: ‘Hjælp Søges’

Sted: Østre Gasværk Teater

Spilleperiode: 12. april 2015 – 7. juni 2015

Varighed: 1 time og 40 minutter uden pause

Originalidé og instruktion: Lars Rudolfsson
Manuskript: Kristina Lugn
Oversættelse, manuskript: Pia Tafdrup
Musik: Benny Andersson
Sangtekster: Björn Ulvaeus
Oversættelse, sangtekster: Anne Linnet
Musikalske arrangementer: Benny Andersson & Göran Arnberg
Kapelmester: Johan Bergman
Orkester: Diite Fromseier, Ole Skipper, Pelle Fridell & Ulrik Brohuus
Scenografi: John Engberg
Kostumedesign: Kersti Vitali Rudolfsson & Karin Hoeg
Paryk- & Sminkedesign: Sara Klänge
Konsulent: Frank Erichsen
Medvirkende: Jesper Asholt, Jesper Lohmann, Suzanne Berdino, Sara Viktoria, seks musikere og 17 dyr

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s