‘Skærmydsler’– Folketeatret

‘Skærmydsler’: ”Månen har den farve, måner skal ha’” fastslår tante Clara. Men allerede inden at dette ikoniske citat fra Gustav Wieds komedie ‘Skærmydsler’ lyder, er forventningen i salen skruet godt op. For publikum ved udmærket godt hvad der kommer, når tante Hertha begynder på sin erindring om månen. ‘Skærmydsler’ havde premiere torsdag den 3. december på Folketeatret, og blev for mit vedkommende en rigtig hyggelig oplevelse, i et dejligt stille og roligt tempo. En forestilling som man ikke kan andet end at holde af.

Skærmydsler

© Folketeatret 2015

I ‘Skærmydsler’ møder vi først og fremmest søstrene, Clara (Malene Schwartz) og Hertha (Sonja Oppenhagen) Büllow, som lever deres stille symbiotiske liv i en københavnsk lejlighed, kun afbrudt af deres logerende niece, Ellen (Mathilde Norholt), og den jævnligt besøgende professor Petersen (Preben Kristensen). Og så selvfølgelig af Clara og Hertha’s evindelige mundhuggerier om alt fra sukkerforbruget og standerlampens placering til niecen Ellens sprog og strikketøjet.

 

Ingen Hertha uden Sonja
Når nu tanken med at gå ind og se ‘Skærmydsler’, blandt andet var at få set Malene Schwartz og Githa Nørby på scenen, frem for i de mange film de begge medvirker i, som jeg hidtil ellers kun har haft fornøjelsen af, var det selvfølgelig en utrolig kedelig nyhed at Githa Nørby alligevel ikke skulle spille med i ‘Skærmydsler’. Men med det sagt, var det efter endt forestilling ret svært at forestille sig andre i rollen som Hertha end Sonja Oppenhagen, der har overtaget rollen efter Githa Nørby. For det gjorde hun altså virkeligt godt.

skærmydsler

© Folketeatret 2015, Foto: Thomas Petri

 

Søstre på charmeoffensiv
Og for nu at blive ved Sonja Oppenhagen, så var det netop hendes optræden i rollen som Hertha, der med sin stivbenede og krumryggede gang, nervøse bevægelser samt konstante fistren fik mig og resten af publikum til ikke at kunne holde latteren tilbage. Uden Sonja Oppenhagens noget bryske modstykke, Malene Schwartz i rollen som Clara, var denne herlige komik dog ikke fuldendt. Det være sig i særlig grad når Clara hundsede og regerede med Hertha, eller når den drømmende Hertha blev sat på plads af hendes påståelige søster.

skærmydsler

© Folketeatret 2015, Foto: Thomas Petri

Endnu bedre blev det hele dog i selskabet med den hyggelige professor Petersen, som kigger forbi søstrenes hjem. Så skal jeg ellers lige love for at både Clara og Hertha iværksætter en charmeoffensiv for fuld udblæsning – som de nu hver især gør dette bedst. Og her gælder alle kneb kan jeg hilse at sige.

 

Puslespillets mægler
Preben Kristensen bærer rollen som professor Petersen virkeligt fint, og udgør en rigtig hyggelig brik i forestillingens lille puslespil. På ganske snedig vis får han nemlig skabt ro i geleddet, når niecen Ellen rusker op i livets gang hos de to søstre med hendes noget provokerende og sindsoprivende udsagn, fra de videnskabelige forelæsninger hun går til. For hvad er hjertet egentligt? Og hvad med sjælen? Ja, og hvorfor bliver tante Claras strikkepinde ved med at drille? Her bliver professor Petersen husets mægler, der samtidigt har gennemskuet Ellens skarnsstreger.

skærmydsler

© Folketeatret 2015, Foto: Thomas Petri

 

Udtryksfuld stilhed
Stilheden, der opstår og bruges undervejs i ‘Skærmydsler’, er samtidigt noget af det mest udtryksfulde i hele forestillingen. Det er her at flere af de mange komiske situationer virkelig understreges. Og man må sige, at særligt Preben Kristensen formår at udnytte dette til fulde med sine mange morsomme ansigtsudtryk.

‘Skærmydsler’ er en hjertevarm og virkelig hyggelig oplevelse i et behageligt tempo, hvor man kan føle tiden gå, en aften hos de elskelige søstre Clara og Hertha – som altså ikke er til at stå for. Og dette med dejlige skuespillere til at udfylde historiens lille besætning, men desværre kun med en enkelt time til at gøre godt med i deres herligt underholdende selskab.

 


Titel: ‘Skærmydsler’
Sted: Folketeatret, Store Scene
Dato: 3. dec. 2015 – 3. jan. 2016
Spilletid: 60 minutter uden pause

Instruktør: Kasper Wilton
Scenograf: Christian Tom-Petersen
Kostumer: Gøje Rostrup
Pianist: Fini Høstrup
Medvirkende: Malene Schwartz, Sonja Oppenhagen, Preben Kristensen, Mathilde Norholt

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s