‘Nilens Stjerne’ – Eventyrteatret

Nilens Stjerne’: Lørdag den 8. oktober havde Eventyrteatret premiere på dette års efterårsforestilling, ‘Nilens Stjerne’, som er intet mindre end Eventyrteatrets 25 års jubilæumsforestilling! Stort tillykke herfra til hele Eventyrteatret. Det har I gjort godt, og jeg vil glæde mig til selv at kunne fejre mit 25 års følgeskab fra tilskuerrækkerne til næste år – og mange år frem endnu, selvfølgelig. I ‘Nilens Stjerne’ går turen fra det kolde danske efterårsvejr til Egyptens (meget) varme himmelstrøg, hvor ørkensandet er glødende under den bagende sol, Nilen ikke længere går over sine breder med sine frugtbare oversvømmelser af landet, og menneskene lider under det kaos, der hersker på jorden såvel som hos guderne.

Nilens Stjerne

© Eventyrteatret 2016, Plakatbillede: Per O. Jørgensen

‘Nilens Stjerne’ er historien om en datter, der med sit gode hjerte forsøger at redde hendes grådige og magtbegærlige mor, den egyptiske Dronning Nekhbet, som er gået bort, så hendes mor, efter egyptisk tro, kan få adgang til efterlivets frugtbare marker. For at kunne opnå dette, skal dronningens hjerte nemlig vejes for dets misgerninger af Døds- og balsameringsguden, Anubis. Vejer hendes hjerte tungere end Retfærdighedsgudinden Maats fjer, vil Dronning Nekhbet ikke klare prøven, og derfor blive nægtet adgang til efterlivet. Er der derimod balance mellem dronningens hjerte og fjeren, kan hun trygt gå ind i efterlivet. Men datterens gode hensigter udnyttes af den sleske Kaosgud, Seth, hvorefter porten til efterlivet lukkes i og alt ender i det rene kaos. Et kaos der betyder, at solen ikke går ned, men derimod skinner konstant, og den klareste af nattehimlens stjerner, Sirius, også kaldet Nilens Stjerne, ikke længere kommer frem og varsler Nilens oversvømmelser.

Tilbage står de andre egyptiske guder med en konstant brændende sol, der truer med at slå alt og alle ihjel med dens varme stråler, samt en stadigt voksende magt hos de undertrykkende præster, der lader befolkningen underkaste sig Kaosguden Seth.

Nilens Stjerne

© Eventyrteatret 2016, Foto: Ole Mortensen/ Tilsted

På Glyptoteket i København, i den egyptiske afdeling, mellem de gamle faraoers sarkofager, møder vi Sille (Line Lindersson) og Tahira (Sophia Bircow). To piger på udflugt med skolen, som ikke ligefrem er verdens bedste venner, men alligevel er havnet i gruppe sammen. Overnaturlige hændelser finder sted, og pludselig er Sille og Tahira begge hvirvlet godt og grundigt ind i det virvar, der finder sted i Egypten. Men hvilken rolle spiller to menneskepiger, som Sille og Tahira, overhovedet i dette store magtspil mellem guder? Det og meget andet går stille og roligt op for pigerne, der hver især må gå en del igennem, for igen at kunne finde sig selv og hinanden. Det gælder om at holde hovedet oven vande og hjertet på rette sted.

 

Guld, glitter og grønt
Eventyrteatret imponerer gang på gang, forestilling for forestilling, med sine mange, virkelig mange, virkelig flotte og utroligt detaljerige kostumer. Således også i ‘Nilens Stjerne’, der må siges at have kostumer som virkelig ”skinner igennem” med alt det guld og glitter, der er blevet anvendt til formålet. Jeg er især ret vild med de mange lag, der danner brynjerne til Visdommens og skrivekunstens gud, Thots (Kristoffer Nordentoft) og Falke- og himmelguden Horos’ (Magnus Bruno) dragter, samt de forskellige stoftyper, som er blevet anvendt til at lave Retfærdighedsgudinden Maats (Tanne Larsson) fjerdragt.

Også de mange guders hovedbeklædninger er ramt rigtigt godt i forhold til de faktiske guders afbildninger. Og selvom at det egyptiske folks klæder langt fra er ligeså prangende som gudernes, er de dog klædt, som man nu en gang kender det bedst fra Egypten. I enkle hvide kappekjoler udsmykket med farvestrålende halskraver, samt for kvindernes vedkommende guldperler i håret og for nogle af mændene en stribet hovedbeklædning.

Nilens Stjerne

© Eventyrteatret 2016, Foto: Ole Mortensen/ Tilsted

Sminkningen af flere af karaktererne i ‘Nilens Stjerne’, var altså heller ikke noget man bare lige kunne undgå at bemærke. Fra mine besøg i Eventyrhuset, har teaterlederen, Susanne, fortalt mig, at det er eventyrbørnene selv, der står for at sminke sig inden forestillingerne. Om de alle, hver og en, selv står for at sminke sig i ‘Nilens Stjerne’, ved jeg ikke med sikkerhed, men hvis dette er tilfældet, er jeg kun endnu mere imponeret. For det var godt nok noget af en sminkning, der var lagt for dagen hos særligt mumierne, skarabæerne og krokodillerne. Virkelig flot sminkning. Personligt var jeg ret vild med de smukke grønne farver hos henholdsvis skarabæerne og krokodillerne, i både kostumer og sminkning. Dejlig farve. Dejligt match. Og så er det generelt bare ret fedt at se, hvordan teatersminke kan være med til at skabe alt fra dystre, uhyggelige eller gamle karakterer til eventyrlige væsener.

Dertil kommer kulisserne med deres fede turn-around-detaljer, der det ene øjeblik forvandler scenen til fornemme sale i et palads, og i det næste omdanner scenen til byens mere slidte og støvede gader. Rigtig fine detaljer, der alle er med til at skabe den store helhed.

 

Den vilde jagt
Han er endnu en gang ikke til at komme udenom. Han kan bare ikke stå stille på scenen i særlig lang tid af gangen. Og han var ’funny as always’. Ja, jeg taler selvfølgelig om Theis Post, som i år spillede selveste Døds- og balsameringsguden, Anubis. En gud med menneskekrop og et sjakalhoved, og et sind som en hund. Og det får Theis så ellers udnyttet til sit fulde, med sine strittende ører, halsende tunge, bedende poter og pludselige stødevise og virkelig underholdende bevægelser. Anubis lægger ganske enkelt en energi for dagen, som ingen anden, og dette fra start til slut. Gang i ham! Og mere af det, tak! Er du færdig af grin det var skægt. Og modspillet fra Kattegudinden Bastet (Mathilde Lundberg) gav kun det hele et ekstra nøk op i latterniveauet. Et herligt par – ”som kat og hund”.

Nilens Stjerne

© Eventyrteatret 2016, Foto: Ole Mortensen/ Tilsted

En anden jeg heller ikke kan undgå at bemærke og virkelig være underholdt godt af, er Mathias Niclasen i rollen som en af Seths præster, Hamadi. En magtliderlig og ondskabsfuld, og virkelig energisk præst, der elsker død og ødelæggelse, sig selv og rigdom. En karakter som Mathias får gjort så fanden i voldsk med sin vilde ansigtsmimik og dejligt overdrevne bevægelser såvel som med hans fantastisk karakteristiske stemme – jeg elsker simpelthen bare den stemme!

En af de bedste scener er dog uden tvivl en med alle fire præster (Mathias Niclasen, Thomas Poulsen, Simon Ulvsgaard og Andreas Hermansen), da den vilde jagt går ind på prinsessens hjerte. En jagt der uden lyd, men til gengæld med vild mimik, løftede skørter og lange karikerede skridt sættes i gang på kryds og tværs af scenen. Det var virkelig skægt. Love it!

Nilens Stjerne

© Eventyrteatret 2016, Foto: Ole Mortensen/ Tilsted

 

Hoppende krokodiller og rockede slanger
Det er ikke fordi, at der var én bestemt melodi fra ‘Nilens Stjerne’, der hang ved efter endt forestilling, som det nogle gange er tilfældet for mit vedkommende. Men det betyder bestemt ikke, at der ikke var tale om nogle fede sange, for det var der. Ellers havde jeg i hvert fald ikke kunne tage mig selv i, at sidde og rokke med undervejs til flere af sangene. Og en af de sange, der i særlig grad gjorde indtryk, var krokodillernes sang ’Krokodilletårer’ om Nilens vilde krokodille. Dette mest af alt fordi det så helt vildt sjovt ud, når krokodillerne hoppede af sted med deres dinglende haler og daskende ben. Bestemt også et fedt beat at hoppe rundt til.

Nilens Stjerne

© Eventyrteatret 2016, Foto: Ole Mortensen/ Tilsted

Et andet fedt beat, og et yderst rocket og technofyldt et af slagsen, var i slangernes lokkende sang ’Kaos’. Den var ret vild, med skræmmende sss-slangelyde – nogen har øvet sig, og kommet virkelig godt godt i mål med den lyd. Lød meget autentisk – måske endda lidt for autentisk for én, som ikke ligefrem er verdens største fan af slanger!

 

Hvem narrer hvem?
Kan grådighed betale sig? Kan et fjendskab blive til venskab? Kan kærlighed opstå mellem to, som knap nok kender hinanden? Kan kosmos genoprettes, når alt er kaos? Kan et hjerte finde tilbage igen på dets rette plads? Og vil Nilens stjerne nogensinde vise sig igen? Det og meget mere må du vist hellere selv finde svaret på i ‘Nilens Stjerne’, hvor det helt store spørgsmål er, hvem der egentlig narrer hvem, når det kommer til stykket. Måske du kan lure det?

Med ‘Nilens Stjerne’ får du endnu en af Eventyrteatrets hjertevarme og eventyrlige perler, fyldt med iørefaldende musik, sjove og flotte kostumer og danse, herligt og veloplagt skuespil fra de mange eventyrbørn, en masse samfundsaktuelle stikpiller (hvis du ellers kan nå at fange dem), samt en masse andre imponerende indtryk, der alle sammen varmer i efterårskulden.

Nilens Stjerne

© Eventyrteatret 2016, Foto: Ole Mortensen/ Tilsted

 


Titel: ‘Nilens Stjerne’
Sted: Glassalen, TIVOLI
Dato: 7. – 23. okt. 2016
Spilletid: 2 timer inkl. 20 min. pause

Instruktør: Bo Skødebjerg
Manuskriptforfatter: Gunvor Reynberg
Komponist: Christian Dahlberg
Sanginstruktør: Lisa Tjalve
Scenograf: Kirsten Brink
Koreograf: Henrik Lund
Koreografassistent: Louise Desirée Bottelet
Kostumedesigner: Christine Brincker
Lyddesign- og afvikling: Steven Winter-Madsen
Lysdesign: Jens Lange
Lysafvikler: Peter Clausen
Paradeinstruktør: Christine Guildal Jensen
Paradeinstruktørassistent: Trine Bruun
Rekvisitter: Ane Løkken
Kulisser: Theis Witzel
Microport-ansvarlig: Flemming Nielsen
Instruktørassistenter: Desiré Mangaard, Josefine Moody
Forestillingsleder: Anna Munk Andersen
Produktionsleder: Katja Vallentin
Teaterleder: Susanne Vognstrup
Medvirkende: Eventyrteatrets Eventyrbørn

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s