‘Lyden af publikum’– Forsøgsstationen

‘Lyden af publikum’: Når man tænker over det, så er lyden af publikum, heriblandt en selv (ikke at forglemme), egentlig ret mange forskellige lyde. Lyde, som man bemærker, og som man nogle gange lader sig påvirker af, men for det meste tager som en selvfølge. Og det er netop derfor, at jeg synes at ideen med, at sætte fokus på publikum selv er ret genial. Det her med lige at dreje linsen, og dermed fokus, 180 grader, så publikum i stedet møder sig selv, som det er tilfældet i CPH STAGE-forestillingen, ‘Lyden af publikum’.

Lyden af publikum

© Forsøgsstationen 2017

Lad mig starte ud med at nævne bare nogle af de lyde fra et publikum, som jeg selv kom til at tænke på, inden jeg skulle ind og se ‘Lyden af publikum’; host og tys, latter og klapsalver, samlet og tilfældigt, småsnak og hvisken, kommentarer og nys, raslen med papir og slikposer, den endnu ikke slukkede mobiltelefon, enten med eller uden lyd, og den dertilhørende febrilske ejer med flere (samt dem der blot vælger at overhøre, at deres mobiltelefon ringer eller bare ikke ænser det). Eller snøft fra en der græder sagte, lyden af en eller flere der blev forskrækket, eller måske endda snorken, fra en der måtte give efter for de bløde sæder og mørket. Ja, eller lyden af en der rykker uroligt rundt på sin plads, eller en der rejser sig og går, for måske at komme tilbage igen. Selv har jeg sågar oplevet en der besvimede, så hele forestillingen måtte stoppe for en kortere bemærkning.

Lydene fra et publikum er, eller kan være, mange, men så igen, der er som regel også tale om mange mennesker, når der er tale om et publikum. Og hver især har vi jo alle vores lyde, som mennesker nu en gang har. Nogle lyde er bare mere irriterende eller upassende end andre, men alle er de på deres helt egen måde med til at udgøre et publikum.

 

En konfronterende idé
Lydene fra, og dermed lyden af, publikum, er mange, for der kan virkelig ske meget ude blandt publikum undervejs i en forestilling. Og det er af sammen grund en rigtig sjov idé at bringe netop dette til live, som en forestilling i sig selv. Men også samtidigt ret konfronterende, og måske endda en smule pinligt, for det er jo ikke altid den fedeste opførelse, der udvises fra publikums side. Hverken for de andre publikummer, eller for dem på scenen. Selvfølgelig skal der være reaktioner fra publikum i et teater, for uden et aktivt publikum, ingen levende forestilling. Men alt med måde.

‘Lyden af publikum’ udspringer som et forsøgsprojekt fra Forsøgsstationen, der sætter fokus på mødet mellem mennesker, ud fra et ønske om at fremme fællesskabsfølelsen, samhørigheden og identiteten lokalt. Dertil som et forsøg, der har til formål at sætte fokus på teatrets publikum, og de mange lyde publikum bringer i spil, fra de entrerer salen til de forlader den igen efter endt forestilling. Alt sammen for at komme tættere publikums identitet, som Forsøgsstationen selv formulere det, og endvidere giver følgende beskrivende ord med på vejen: ”Her møder publikum publikum. Her får publikum en stemme og samtidig endelig muligheden for at høre sig selv. Her tager vi temperaturen på publikums-identiteten og giver samtidig muligheden for at sprænge gængse rammer for såkaldt korrekt opførelse i teatret.”.

 

Afspejlet som publikum
Dørerne ind til salen åbner sig, og vi begynder at strømme ind, for at finde en plads. Der er opsat to rækker af stole i begge sider af salen, så der hersker en smule forvirring omkring, hvor vi som publikum skal sætte os, men alle finder til sidst deres plads. Herefter opstår der en lettere afventende stemning, hvor vi, det faktiske publikum, venter i spænding på, hvad der mon nu skal ske. Det går dog hurtigt op for alle, at vi bliver overvåget, eller måske snarere spejlet. Alt hvad vi gør og siger gentages nemlig på den anden side af salen. Nogle ret intimiderende minutter, kan jeg hilse og sige. Men bestemt ikke uinteressante. For det pludselig at sidde med den viden, kan give nogle ret sjove afspejlinger.

Men det var bare starten. Herfra bliver min side af salen først konfronteret med publikum anno København 2016, og senere også det noget mere taktfaste publikum anno Moskva 1923. Alt sammen fremført som et grupperet kor, med adskilte lyde, såvel som én fælles lyd, i mod- og samspil. Et kor der stiger og falder i udbrud og små lyde, for på et tidspunkt at gå fuldstændigt bananas. Det ene øjeblik sad jeg, som publikum til publikummet, og grinte med, når der kom skøre, uventede eller genkendelige udbrud blandt publikummet foran mig. For i næste øjeblik at sidde helt overvældet over de voldsomme følelsesudbrud, der udspillede sig lige for næsen af mig. Og jeg må give koret den ekstra kredit, at de gav sig hver og en, og levede sig godt ind i spillet. Særligt vild var jeg med det faktum, at der var tale om en dejligt broget og bredt repræsenteret skare. Det gav nemlig en ret god effekt.

 

Alle har en rolle
Jeg er faktisk ikke helt sikker på, hvad jeg havde forventet mig af en forestilling som ‘Lyden af publikum’, og så alligevel lidt. For jeg havde jo egentligt godt læst, at de medvirkende var et kor af lokale, men jeg havde alligevel ikke helt kunne se for mig, hvordan det skulle tage sig ud i praksis. Så klart overrasket, men også klart på den gode måde, for jeg synes virkelig at ‘Lyden af publikum’ har fat i en rigtig sjov og interessant idé ved at fokusere på dem der ellers bare sidder der, men alligevel altid spiller en kæmpe rolle i en teaterforestilling. Så med den oplevelse, og de dertilhørende affødte tanker, vil jeg fortsætte min rolle som publikum – og dette med sikkerhed langt mere bevidst om min egen rolle (og andres for den sags skyld) end normalt.

 


Titel: ‘Lyden af publikum’
Sted: Forsøgsstationen + Skuespilhuset, Mellemgulvet
Dato: 1.-2. juni på Forsøgsstationen + 3.-4. juni 2017 i Skuespilhuset
Spilletid: 45 minutter uden pause

Instruktør: Lotte Faarup
Dirigent: Erik Jakobsson
Konsulent: Øyvind Kirchhoff
Dramatiker/ Forfatter: Lotte Faarup, libretto
Komponist: Peter Bruun
Medvirkende: Et kor på 50 Vesterbro-borgere

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s