‘Galaxymphony – den symfoniske rumrejse 2017’– DR Koncerthuset

Musik i film (og i alle andre sammenhænge for den sags skyld) er og bliver et sindssygt vigtigt element. Uden musikken, ingen film. For med musikken skabes filmens univers. Ikke alene, men det er i høj grad musikken, som sætter stemningen og river os fuldstændigt med ind i filmen. Musik hjælper os med at huske bestemte ting og situationer, og med musikken alene kan vi derfor genkalde bestemte scener og sindsstemninger fra en film, eller brudstykker fra den, simpelthen fordi musikken er med til at skabe billeder. Således også til ‘Galaxymphony’. Et symfonisk møde med ikoniske musiknumre fra science fiction film gennem tiden. Og det et helt fantastisk møde af slagsen!

Galaxymphony

© DR Koncerthuset/ DR SymfoniOrkestret 2017

Hold nu op, hvor var det bare mega godt! Og ren forkælelse for mine ører! Ingen tvivl om det. Og hvor skal de bare blive ved med at gennemføre lignende koncerter med filmmusik under temaer. Fantastisk idé. Særligt set i forhold til at lokke et lidt andet publikum til. Selv har jeg tidligere oplevet lignende koncerter til Ledreborg Slotskoncert, og gør det gerne igen, men at tage i koncerthuset er nu alligevel en lidt anden oplevelse, som helt sikkert også er med til at trække endnu flere med, der ikke normalt gør sig i klassiske koncerter. Og det er jeg ret vild med. Det er derfor også dejligt at se, at der allerede til januar 2018 vil være musik under et western/gangster-tema. Personligt vil jeg se ret begejstret frem til et fantasy-tema, a la det der var på Ledreborg for et par år siden, og så selvfølgelig et superhelte-tema, på et tidspunkt. Så det krydser jeg fingrer for. Det ville i hvert fald være mega awesome!

 

Og hvem andre end selveste mr. Troldspejlet himself, Jakob Stegelmann, kunne gøre det bedre som vært til en begivenhed som ‘Galaxymphony’. Hans stemme er og bliver indledningen til utallige film- og tegnefilmsuniverser, så det var bestemt meget velvalgt. Det samme var David Bateson til stemmelægningen, henholdsvis i indledningen til ‘Aliens’ samt undervejs i musikken til ‘Blade Runner’. En lækker engelsk, afrundet, maskulin og mystisk stemme, på den helt rigtige måde. Og dermed helt perfekt til setuppet.

 

‘Galaxymphony’ var ensbetydende med hele to timer fyldt med musik fra ‘2001: A Space Odyssey’, ‘Avatar’, ‘Aliens’, ‘Blade Runner’, ‘Interstellar’, ‘Fifth Element’, ‘Star Trek’, ‘Planet of the Apes’ og så selvfølgelig ‘Star Wars’. Nogle af numrene kendte jeg i kraft af at have set filmene, andre kunne jeg genkende, til trods for ikke at have set filmen eller serien, og andre igen slet ikke, men dog alligevel med en vis genkendelse i kraft af universet. Men i alle tilfælde var der tale om musik, som jeg er ret vild med, og som samtidigt gav mig lyst til at ville se eller gense filmene bag. Eksempelvis ‘Fifth Element’, som det bestemt er alt for længe siden, at jeg så sidst, hvilket nummeret ‘Diva Dance’ fik mig til at indse! Overgangen i slutningen af det nummer var (og er!) virkelig fed, med en super god energi, og en virkelig lækker lyd, der blandt andet blev udført ved hjælp af tomme metalskraldespande.

 

Apropos skraldespande som instrumenter, er det at være til en klassisk koncert med et symfoniorkester samtidigt helt vildt underholdende i sig selv. Bare at sidde og følge med i de mange musikere. At forsøge at finde ud af, hvor lyden af et bestemt instrument kommer fra nede blandt musikerne. Eller hvordan musikerne arbejder med de forskellige instrumenter. At genkalde sig navnene på de mange instrumenter. Eller se hvordan flere at musikerne skifter instrumenter undervejs, eller ligefrem render fra en plads til en anden for at spille på et helt andet instrument – og det nogle gange nogle ret skøre instrumenter, eller rekvisitter om man vil. En oplevelse, der af samme grund fik mig til at tænke på, hvor helt igennem fantastisk det må være at arbejde med musik, som man ikke andet end kan være fuldstændigt passioneret omkring.

 

Ikke at forglemme lyssætningen, der lige fra jeg trådte ind i foyeren, gav den helt rigtige stemning. Virkelig flot! Forestil dig for eksempel at sidde og lytte til ‘Star Wars’-nummeret ‘Imperial March’ i en stor lysdæmpet rund sal med en kæmpe diskokugle drejende rundt i midten, så der skabes tusindvis af lyspletter i hele salen – det var altså en ret enkel, men virkelig fed effekt.

 

Med ekstranummeret ‘Cantina’ fra Star Wars, blev to helt fantastiske timer, fyldt med lækker musik og kuldegysninger på den gode måde, festligt afsluttet.

 


Titel: ‘Galaxymphony – den symfoniske rumrejse 2017’
Sted: DR Koncerthuset, koncertsalen
Dato: 1.-3. juni 2017
Spilletid: ca. 2 timer og 30 minutter inkl. 30 minutters pause

Vært: Jakob Stegelmann
Dirigent: Antony Hermus
Skuespiller: David Bateson
Sopran: Jihye Kim
DR SymfoniOrkestret
Kammerkoret Camerata
Kammerkoret Hymnia
Koncertmester: Soo-Jin Hong
Theremin/elektronik: Gert Sørensen
Whistles/saxofoner: Anders Banke
Chef for DR kor & Orkestre: Kim Bohr
Repertoirechef: Tatjana Kandel
Producent: Nicolai Abrahamsen
Korindstudering: Flemming Windekilde
Producer: Morten Mogensen
Musikteknik: Jan Oldrup, Johnny Wiinholt
PA: Robert Røhr
Backtrack: Joel Krozer
Lysdesign: Michael Sylvest
Lysafvikling: Anette Grove Frandsen
Lyddesign: Kristian Eidnes
Scenografi: Nikolaj Trap
Sminke: Birgitte Samson
Kostume: Peter Bredal, Linda Wallentin
Produktionsleder: Cecilie Honoré, Henrik Overgaard Kristensen, Signe Møldrup Zink

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s