‘Julehjertet’ – Eventyrteatret

Julehjertet’: Lørdag den 25. november havde Eventyrteatret premiere på dette års juleforestilling ‘Julehjertet’. I min verden er forbinder jeg først og fremmest ordet Julehjerte med et honninghjerte; En af de der store hjerteformede og chokoladeovertrukne (selvfølgelig) honningkager, som det hører sig juletiden til. Skarpt forfulgt af flettede julehjerter; Dem der, der bliver bedst, når man er to om at klippe dem sammen. Og endelig får ordet Julehjerte mig til at tænke på et stort og varmt hjerte, fyldt med kærlighed, som elsker julen og alle de gode værdier, der findes i den søde juletid – hvis man da ellers husker at dyrke dem. Blandt andet det at give noget til andre af ren næstekærlighed. Men det er jo bare mine associationer til ordet Julehjerte. Hvad får det dig til at tænke på?

Julehjertet

© Eventyrteatret 2017, Plakatbillede: Per O. Jørgensen

 

I ‘Julehjertet’ møder vi de tre pakkenisser og gode venner, Kastanje (Sophia Bircow), Nellike (Desiree Pedersen) og Hasle (Jacob Spang Olsen). Juleaften nærmer sig med hastige skridt, så alle pakkenisserne på Sneborg pakker julegaver på livet løs. Dette for at alle børn, rundt om i hele verden, kan få en julegave fra julemanden, som det jo sig hør og bør. Og var det ikke for de mange pakkenisser, ville der ikke blive pakket nok pakker til de mange børn, og uden en pakke fra selveste julemanden bliver det ikke en rigtig juleaften. Men tiden er knap, og pakkeriets chefnisse, Rolex (Malthe Saunte), går derfor i panik, da Kastanje pludselig ikke er nogen steder at finde. For det er kun sket en enkelt gang tidligere, for mange år siden, at en pakkenisse er forsvundet, og den gang var der farligt nisseguld indblandet.

Julehjertet

© Eventyrteatret 2017, Foto: Ole Mortensen

Nellike, Hasle og Kastanjes moster, Kamille (Frederikke Heick), er alle meget urolige for, hvad der mon kan være sket Kastanje, for hun virkede også en smule fraværende og vred dagen forinden. Nellike og Hasle beslutter sig derfor for, at drage af sted for at finde Kastanje, så hun igen kan komme hjem til Sneborg, og pakkerne kan blive pakket færdigt i tide. Men hvor kan Kastanje dog være blevet af? Hvorfor var hun så underlig, sidst de så hende? Hvad var det for en historie om nisseguld, som chefnissen Rolex talte om? Og når pakkenisserne at få alle pakkerne klar inden juleaften? Nu er det alene op til Nellike og Hasle, og deres stærke venskab. Mon de klarer det?

 

Nisselandskabets mangfoldighed
Pakkenisserne Nellike og Hasle tager os med på en farverig tur, hvor vi blandt andet møder både Juletræsnisser, Påskenisser og Guldnisser. Ret så sjove og opfindsomme påfund ud i nisselandskabets mangfoldighed. Og en rigtig fin måde at få illustreret, at der ikke bare er en type nisse, men mange, og at der skal være plads til alle, uanset den nissekultur man har. Med hans herlige overstadighed og high-pitched stemme, indtager den über juletræsentusiastiske juletræsnisse, Hansi, spillet af det altid fantastisk muntre indspark, Mathias Hartmann, scenen fuldstændigt; fra han ankommer til han igen forlader scenen. Og ikke nok med det, så overtager han også lige hele salen, da han på bedste tyske taktfaste manér, gir den jodlegas og slår sig løs i sangen ‘Juletræernes schlager’.

Julehjertet

© Eventyrteatret 2017, Foto: Ole Mortensen

Kontrasterne til Hansi’s juletræsmania trækkes skarpt op i mødet med Påskenisserne, og deres noget mere afslappede tilgang til livet, hvor dagen på behørig vis går med at dandere den, og der samtidigt ikke tages så tungt på livet eller det der sker rundt om ørerne på én. Et dejligt farverigt og chillaxed indslag, der får sat fed streg under nogle af de ting i dagens samfund, som vi fra tid til anden glemmer at efterstræbe og efterleve.

 

Imponerende præstationer på ultra kort øvetid
Noget af det jeg altid er allermest imponeret over i Eventyrteatrets juleforestillinger, og således også i dette års ‘Julehjertet’, er hvor utroligt dygtige de mange medvirkende eventyrbørn er, særligt taget den korte tid de har haft til at øve sig til forestillingen i betragtning. Nogle af Eventyrbørnene når knap nok at smide manuskript og kostumer fra efterårsforestillingen fra sig, førend at de hopper i julekostumerne til juleforestillingen. Ret imponerende. Særligt pakkenisserne Nellike og Hasle, spillet at Desiree Pedersen og Jacob Spang Olsen, gjorde en stort indtryk på mig i denne omgang. Ikke mindst deres energi og stemmer, samt deres duet ‘Julehjertet’, hvor de med omkvædet “Mente du det du sag’?” formåede at trække bare en anelse i tårekanaler og smilebånd hos mig.

Julehjertet

© Eventyrteatret 2017, Foto: Ole Mortensen

 

Julens varme og vigtige værdier
‘Julehjertet’ er en sød lille julehistorie om vigtigheden af at holde fast i, og ikke glemme alle de mange gode ting, der findes i juletiden, frem for at stresse af sted, bare fordi der er så meget der bare skal nås. For er det nu også så vigtigt at købe den største og dyreste gave? Eller at rende fortravlet rundt og købe gaver til gud og hver mand, igen bare fordi, at man altid har gjort det?  Kunne det tænkes at der var noget andet og større i julen, der var vigtigere? Eller at alle gaver, er lige gode, uanset omfang og omkostninger, så længe de gives med kærlighed?

Julehjertet

© Eventyrteatret 2017, Foto: Ole Mortensen

Men ‘Julehjertet’ er mere end det. Det er historien om det, at være der ubetinget for hinanden, om ubrydelige venskaber og kærlighed, gammel som ny, samt om det at miste og genfinde. Og hvad bedre end julen til at fejre og dyrke lige netop de smukke værdier, og samtidigt skabe rum for refleksion over alt det gode, der er, og har været, i vores liv, sammen?

 


Titel: ‘Julehjertet’
Sted: Glassalen, TIVOLI
Dato: 25.nov. – 17. dec. 2017 (lørdage og søndage)
Spilletid: 1 time uden pause

Manuskript: Morten Dahl-Lützhøft
Komponist: Christian Dahlberg
Instruktør: BoSkødebjerg
Koreograf: Jeff Schjerlund
Scenograf: Ane Løkken
Kostumedesigner: Christine Brincker
Sanginstruktører: Christine Guildal Jensen
Lysdesign og -afvikling: Peter Clausen
Lyddesign og -afvikling: Steven Winter-Madsen
Forestillingsleder: Anna Munk Ørstrøm
Produktionsleder: Katja Vallentin
Teaterleder: Susanne Vognstrup
Medvirkende: Eventyrteatrets Eventyrbørn

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s