‘Green Book’

” You never win with violence. You only win when you maintain your dignity.”

Green Book

© DreamWorks 2019

Se den hvis du, ikke vil misse en film med indholdsmæssig tyngde og skarpe skuespillerspræstationer, når Viggo Mortensen, i rollen som den kække italienske fyr fra Bronx, Tony Lip, og Mahershala Ali, der spiller den dygtige pianist, Dr. Donald Shirleys, veje mødes på en oplevelsesrig og omvæltende tur rundt i de amerikanske sydstater, hvor fordomme udfordres og øjne åbnes. ‘Green Book’ er på mange måder ret forudsigelig, men det ødelægger, efter min mening, ikke filmen af den grund, for historien er der, og budskabet med, og så er den oven i købet baseret på virkelige hændelser, hvilket kun forstærker den samlede oplevelse.

Se den for at opleve både Viggo Mortensen og Mahershala Ali udfolde sig storartet på lærredet. Viggo Mortensen, der gør det helt genialt, som den meget ligefremme”gadedreng”, Tony Vallelonga, kaldet Tony Lip. En elskelig karakter, der ligesom resten af sin italienske familie, taler i et væk, men alligevel altid opfanger alt der foregår omkring ham, og om nødvendigt ikke er bange for at slå fra sig. Som modspil til Viggo Mortensen, står Mahershala Ali, der som den exceptionelt talentfulde pianist, Dr. Donald Shirley, på suveræn vis formår at portrættere en stille, men stærk dybde i hans karakter, som langsomt træder frem på overfladen i takt med sydstatsturens fremadskriden.

Se den fordi vi har med en film, der på en og samme tid er både smuk og skræmmende. Smuk, fordi vi har med et oprigtigt venskab at gøre, der om noget understreger, at man ikke bør bedømme en bog alene ud fra dets cover. Og skræmmende, fordi de hændelser, som Tony Lip og Dr. Donald Shirley oplever undervejs i filmen, rent faktisk har fundet sted, og samtidig desværre afspejler en virkelighed, der til stadighed gør sig gældende. Af sammen grund en film, der sætter en del tanker i gang, om tiden den gang i 1960’erne såvel som om lignende hændelser nu om dage.

 

Bonusinfo: ‘Green Book’ vandt i kategorierne ’Best Picture’, ’Best Actor in a Supporting Role’ og ‘Best Writing (Original Screenplay)’ ved dette års Oscars.


Originaltitel: ‘Green Book’
Instruktør: Peter Farrelly
Premiere: 21. februar 2019
Genre: Drama, Komedie, Biografi
Spilletid: 2 timer 10 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
Copyright: DreamWorks

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s